shadow_left
Maрковс
  • Български
  • English
 
 

Анкета

Как разбрахте за сайта ни?
 
   
Микробиологично изследване

Микробиологичното изследване е метод, чрез който се изолират и идентифицират най-често срещаните микроорганизми (бактерии или гъби). За целта в хода на стандартен гинекологичен преглед се взема материал от влагалището или от канала на маточната шийка (цервикалния канал), след което той се транспортира в специална хранителна среда до съответната микробилиогична лаборатория.

Влагалището не е стерилен орган и често пъти в него се изолират различни видове микроорганизми. Някои от тях са необходими за поддържането на оптимална здравословна среда (каквито са например лактобацилите). Други видове бактерии, наречени „условно патогенни”,  обикновено съществуват във влагалището без да причиняват заболяване. В някои случаи, обаче, те могат да предизвикат или да допълнят картината на едно влагалищно възпаление. Трета част от бактериите са „задължително патогенни” – тяхното присъствие във влагалището винаги е свързано с различна по степен на изява заболяване.


Резултатът от микробиологичното изследване на влагалищен секрет не бива да се абсолютизира и съответно лечението не трябва да се определя единствено и само от него. Диагнозата и лечебният план се прецизират от специалистът гинеколог след комплексна оценка на резултатите от анамнестичните данни, клиничните симптоми, микробиологичното изследване и обективната находка от гинекологичния преглед.

МЦ “МАРКОВС” предлага на всички свои пациенти пълната гама от микробиологични изследвания, необходими за оценка на гинекологичното състояние на жената. Изследванията се извършват в комфортна обстановка с качествена апаратура от високо квалифицирани специалисти.